De beste zonnepanelen

Tips voor het kopen van zonnepanelen

Groene energie, duurzaam wonen, lagere maandlasten; er zijn genoeg redenen om te kiezen voor zonnepanelen op het dak van je woning of bedrijf. Toch zijn er veel mensen die de aanschaf uitstellen, vooral omdat er veel is waar op gelet moet worden. Hoe zit het bijvoorbeeld met de subsidie? Moet de verzekering aangepast worden en hoe zorg je ervoor dat de zonnepanelen een optimaal rendement blijven leveren? Hier vind je een aantal tips voor het kopen van zonnepanelen.

Wil je stroom verkopen? Regel nu alvast wat je nodig hebt!

Stroom leveren aan de stroomleverancier kan de aanschaf van zonnepanelen nog interessanter maken. Maar zorg er wel voor dat de netbeheerder dit mogelijk gemaakt heeft. Ook is het vaak zo dat de meterkast (zeker bij oudere modellen) vervangen moet worden. Is leveren aan het net één van de redenen waarom je voor zonnepanelen kiest, dan is het goed om dit van tevoren te regelen zodat je weet wat de kosten hiervoor zijn.

Welke zonnepanelen kies je eigenlijk?

Er zijn verschillende soorten zonnepanelen. Wanneer je de mogelijkheden verkent, is het goed om te kijken naar het vermogen in relatie tot de prijs. Zonnepanelen met een redelijk laag vermogen wekken minder stroom op, maar kosten ook minder. Zonnepanelen die een vermogen hebben dat ruim boven 370 Wattpiek ligt, leveren veel meer stroom op, maar zijn ook vaak aanzienlijk duurder in aanschaf.

Let hier vooral op wanneer je een groter aantal zonnepanelen wilt kopen. De prijsverschillen per zonnepaneel zijn misschien niet zo heel groot, maar wanneer je er 10 of meer ineens laat plaatsen, gaat het al snel om honderden euro’s die je lang niet altijd terugverdient met een hoger vermogen per paneel. Het beste zonnepaneel voor jou hangt dus af van een aantal verschillende factoren.

Verzekeringen; of vallen zonnepanelen onder de opstalverzekering?

Kostbare bezittingen laten we graag verzekeren. Zonnepanelen zijn bijzonder kostbaar en vaak wordt gedacht dat deze panelen automatisch onder de opstalverzekering vallen. Dat is niet het geval. Hoewel de voorwaarden en dekkingen per verzekeraar verschillen, kun je erop rekenen dat zonnepanelen alleen onder de opstalverzekering vallen wanneer zij muurvast aan het huis bevestigd zijn.
Overweeg je zonnepanelen die makkelijk te demonteren zijn, dan is het verstandig om even te informeren bij de verzekeraar over de dekking. Er zijn verzekeraars die speciale verzekeringspakketten hebben voor zonnepanelen. Gezien de kosten van de zonnepanelen en mogelijke schade bij grotere problemen is dit zeker het overwegen waard.

Waar plaats je de zonnepanelen eigenlijk?

Je wilt optimaal rendement van je zonnepanelen. Dat betekent dat er zoveel mogelijk zonlicht op de panelen moet komen, want dat is waar de energie vandaan komt. Zonnepanelen worden daarom altijd geplaatst tussen het zuidoosten en zuidwesten (in Nederland) onder een hoek tussen de 15 en 50 graden. Daarnaast is het belangrijk om schaduwrijke plekken (bijvoorbeeld door bomen of andere gebouwen) te vermijden.
De ideale plek voor zonnepanelen verschilt per woning en pand. De installateur zal altijd kijken wat de beste plek is en onder welke hoek de zonnepanelen geplaatst moeten worden om de optimale opbrengst mogelijk te maken.

Subsidiemogelijkheden bij het kopen van zonnepanelen

De Nederlandse overheid wil (en moet) de CO2-uitstoot terugdringen. Wanneer meer consumenten kiezen voor zonnepanelen, wordt dat makkelijker omdat de vraag naar grijze energie automatisch afneemt wanneer we zelf groene energie opwekken. Daarom zijn er subsidies beschikbaar. Let op; subsidie is alleen mogelijk wanneer je minstens twee verschillende maatregelen kiest die ervoor zorgen dat je energiezuiniger woont; bijvoorbeeld zonnepanelen én extra isolatie. Op de website van RVO lees je hier meer over en kun je direct kijken of je in aanmerking komt voor subsidie zodat de kosten van de zonnepanelen lager uitvallen voor je.

Leave a Comment