oven schoonmaken

Oven schoonmaken? Heel eenvoudig!

De oven je bakt er de lekkerste taarten en je bereid er de heerlijkste ovenschotels mee. Net als met alles wat je gebruikt moet je de oven natuurlijk ook schoonhouden en regelmatig een poetsbeurt geven. Maar hoe krijg je nu al die aangebrande resten en het aangekoekt vet weg? Hier wat handige tips waarmee je de oven weer blinkend schoon krijgt.

Na gebruik de oven laten afkoelen en direct schoonmaken

Het klinkt heel simpel en eerlijk gezegd komt het er meestal niet van. Na het gebruik van je oven deze laten afkoelen en dan direct het ergste vuil wegpoetsen. Daarmee voorkom je dat er een flinke laag vet en vuil in je oven gaat aankoeken en het scheelt echt tijd als je de oven een keer uitgebreid gaat schoonmaken. Natuurlijk is dat niet het eerste waar je aan denkt als je net een lekker cake of taart hebt gebakken of net de ovenschotel eruit hebt gehaald. Maar het is toch wel iets om even over na te denken.

De oven schoonmaken verwijder eerst al de losse kruimels en restjes.

Voor dat je al het vuil en aangekoekte vetresten gaat schoonmaken is het handig om eerst even alle losse kruimels en restjes weg te vegen. Je kan hier eventueel ook de stofzuiger voor gebruiken of een kruimeldief. Daarmee voorkom je dat al dat losse vuil op je keukenvloer terechtkomt als je de oven gaat schoonmaken.

De oven schoonmaken met een speciale ovenreiniger

Een oven schoonmaken kan je op verschillende manieren doen. Je kan je oven bijvoorbeeld weer blinkend schoon krijgen met een speciale ovenreiniger. Dit product zit in een spuitflacon en is heel gemakkelijk te gebruiken. Zet de oven aan op een lage temperatuur. (Een beetje handwarm). Vervolgens pak je de flacon en je spuit de ovenreiniger op je bakplaat en op de wanden van je oven. Laat dit zo ongeveer vijf minuten goed inwerken. Daarna pak je een natte spons en hiermee haal je moeiteloos alle vuil en vetresten weg. De ovenreiniger weekt als het ware het vet en vuil los waardoor je het er met een spons zo af kan vegen. Je oven is hierna weer blinkend schoon.

De oven schoonmaken met citroen

Wil je liever op een meer milieuvriendelijkere manier de oven schoonmaken. Dan kan je proberen om de oven schoon te maken met een citroen. Verwarm je oven voor op ongeveer 200 graden. Pak een ovenschaal. Snijd een citroen in plakjes en leg deze in de oven schaal. Vervolgens zet je de ovenschaal met daarin de citroenschijfjes in de oven. De temperatuur in de oven zorgt ervoor dat het sap van de citroenen gaat verdampen. Dit zorgt er automatisch dat het aangekoekte vet en vuil een beetje losgaat weken. Daarna kan je de schaal met citroenen uit de oven halen en met een doek of spons het vuil en vet er heel gemakkelijk afhalen. Bovendien geeft de citroen ook een heerlijke frisse geur af. Waardoor je oven niet alleen weer helemaal blinkend schoon is maar ook nog eens heerlijk fris ruikt.

Maak je oven blinkend schoon met baking soda

Baking soda is een product dat je voor veel schoonmaakklusjes kan gebruiken. Het is ook een perfect middel om de oven te reinigen. Neem je bakplaat uit de oven. Strooi hier een laagje baking soda op. Nu kan je ervoor kiezen om met een plantenspuit de hele bakplaat nat te spuiten maar je kan er ook voor kiezen om een klein beetje handwarm water uit bijvoorbeeld de waterkoker er overheen te gieten. Daarna strooi je ook op de bodem van de oven wat baking soda en deze maak je nat met de plantenspuit. Laat dit een lange tijd inwerken. (Mag best een hele nacht). Haal de volgende ochtend met een spons de vochtige drab weg. En het eindresultaat is een blinkend schone oven. Zonder dat je heel hard hoeft te poetsen om het vuil en vet weg te krijgen.

Vergeet ook niet het ruitje schoon te maken

Ook op het ruitje kan het vuil en vet aanhechten. Als je toch bezig bent met de hele oven schoonmaken neem dan ook het ruitje aan de binnenkant even mee. Dit ruitje kan je heel gemakkelijk schoonmaken met een glasreiniger. Spuit het erop en neem het goed af met een spons of doekje. Je moet bij het reinigen van de ovenruit aan de binnenkant wel even goed opletten dat je de glasreiniger heel grondig weer wegpoetst. Blijft er wat van de reiniger achter dan ga je die geur best sterk ruiken bij het volgende gebruik van de oven.