Mieren bestrijden

Mieren bestrijden

Alvorens jezelf de vraag te stellen hoe je mieren moet bestrijden, is het goed je eerst af te vragen waarom je mieren wilt bestrijden. Mieren zijn namelijk enorm nuttige beestjes voor de natuur. Mieren dragen positief bij aan het natuurlijk evenwicht van de natuur. Maar mieren kunnen ook gemeen steken en ziektes overbrengen. Het is goed een afweging te maken of en zo ja, hoe je mieren wilt gaan bestrijden.

Hoe leven mieren?

Als je mieren wilt bestrijden, is het handig dat je weet hoe het leven van de mieren in de groepen in zijn werk gaat. Het is namelijk een zeer georganiseerd huishouden dat de mieren erop na houden!

Mieren leven vooral onder de grond en komen alleen boven de grond om eten te zoeken. In iedere kolonie mieren leven mannetjes, soldaten, werkmieren en koninginnen. Iedere mier kent zijn /haar taak. De nesten hebben verschillende kamers en gangen. Als de mierenfamilie zich uitbreidt, worden er nieuwe gangen en kamers gemaakt, die allemaal voor schade aan huizen en tuinen kunnen zorgen. Mierennesten kun je herkennen door kleine bergjes zand of aarde.

Op welke manier zijn mieren nuttig voor de natuur?

Mieren zijn nuttig voor de natuur omdat ze schadelijke insecten eten. Verder ruimen ze dode diertjes op uit de natuur. Mieren zorgen ook voor de bestrijding van bladluizen.

Redenen om mieren te bestrijden:

 • Grote groepen mieren zijn in staat om door het graven van hun gangen te zorgen voor een onstabiele ondergrond, waardoor het mogelijk dat tuintegels en zelfs hele tuinen verzakken. Ook kunnen ze schade veroorzaken aan het hout van kozijnen.
 • Er zijn soorten mieren die steken. Die steken kunnen echt pijn doen. In Nederland komen er gelukkig geen mieren voor die zo steken dat het levensgevaar oplevert.
 • Mieren kunnen bepaalde ziektes overbrengen. Dit kan gevaar voor de volksgezondheid opleveren. Overigens is dit gevaar niet heel groot. Mieren kunnen bijvoorbeeld voedsel besmetten met bacteriën, waardoor er in zeldzame gevallen een voedselvergiftiging kan optreden.
 • Mieren kunnen ook voor economische schade zorgen. Wanneer huurders van een vakantiehuisje of bezoekers van een restaurant in aanraking komen met grote hoeveelheden mieren, kan de eigenaar al gauw de naam krijgen dat zijn eigendom niet schoon is. Dit zorgt voor een slechte reclame.

Manieren van bestrijden:

Op zich zijn mieren redelijk makkelijk te bestrijden. Dit geldt echter niet voor mieren die hun nesten bouwen op een slecht te bereiken plek.

Je kunt er zelf al veel aan doen om geen mieren in huis te krijgen: Zorg voor een schoon huis en let erop dat het eten van je huisdier wordt weggehaald als het dier klaar is met eten. En zorg er verder dat je naden en kieren in je huis zo goed mogelijk dichtmaakt.

Grofweg zijn er 2 manieren om mieren te bestrijden,: je kan ze zelf bestrijden met huis-tuin-en-keukenmiddeltjes of een bestrijdingsmiddel uit de winkel. Je kunt bij een heuse mierenplaag ook voor moeten kiezen voor professionele bestrijding.

Huismiddeltjes om zelf mieren te bestrijden:

 1. Huismiddeltjes:
  Om te zorgen dat de mieren een andere plek dan jouw huis gaan zoeken, kun je kiezen voor simpele huismiddeltjes:
 • Giet azijn op een doekje en leg het bij de plek waarop je denkt dat de mieren je huis binnenkomen. Mieren houden niet van azijn.
 • Strooi kruiden, zoals nootmuskaat of peper, op de route van de mieren.
 • Giet kokend water in de opening van het nest. Niet echt miervriendelijk, maar vaak wel effectief.
 • Koperen munten neerleggen op de looproutes van de mieren.
 • Zet goudsbloemen of lavendel in de tuin: Mieren houden niet van deze planten en zullen ze uit de weg gaan.
 • Strooi koffiedik bij de opening van een mierennest. Mieren kunnen hier slecht tegen en zullen er in veel gevallen zelfs dood van gaan.
 1. Bestrijdingsmiddelen uit een winkel:
 • Mieren lok doos: Zet het alom bekende mieren lok doosje op een plek waar veel mieren lopen. Door het middeltje in het lok doosje worden de mieren in het doosje gelokt en gaan daar dood.
 • Mierenpoeder: Dit kun je strooien op de plekken waar veel mieren lopen. Let op met kinderen en huisdieren! Het zijn giftige stoffen!
 1. Professionele bestrijding:
  Als alle diervriendelijke of minder diervriendelijke middelen niet werken, wordt het tijd voor grover geschut. De mensen die zich bezighouden met professionele bestrijding weten precies welk middel werkt voor een bepaald soort mier en zijn de expert in het opsporen van de mierennesten. Deze nesten bevinden zich soms namelijk een heel eind van de plek waar mieren een huis binnenkomen.
  Aarzel niet om professionele bestrijders in te schakelen als je eigen middeltjes niet werken!