Bloemkool invriezen

Hoe vries je een bloemkool in?

Ik heb hele grote bloemkolen

Als je van bloemkool houdt zal het je vast weleens opgevallen zijn dat bloemkolen in de supermarkt meestal een behoorlijk formaat hebben. Als je een gezin hebt is dat geen probleem, zo’n grote bloemkool komt wel op. Als je alleen bent en je hebt slechts een paar roosjes bloemkool nodig voor bijvoorbeeld een wokgerecht of een lekkere curry, is zo’n bloemkool veel te groot. Je houdt waarschijnlijk meer dan de helft van de bloemkool over. In je eentje kan je er een hele week van eten, maar of dat aantrekkelijk is betwijfel ik. Maar wat dan te doen met de overgebleven bloemkool? In de koelkast bewaren is geen optie, want de bloemkool is slechts een dag of zes houdbaar, gekookt slechts twee dagen. Dan toch maar drie dagen achter elkaar bloemkool eten?

Bloemkoolroosjes invriezen, kan dat?

Als je de overgebleven bloemkool niet direct op wilt eten is invriezen een goede optie. Zeker als je een eenpersoonshuishouden hebt is dit een handige oplossing. Ingevroren bloemkoolroosjes zijn ideaal om in je vriezer in voorraad te hebben. Als je een snel wokgerecht wilt maken haal je wat bloemkoolroosjes uit de vriezer. Wil je een onsje bloemkool combineren met aardappels, een lekkere bal gehakt en een justje, dan haal je precies zoveel als je nodig hebt uit de vriezer. De rest laat je liggen voor die lekkere curry die je volgend weekend wilt maken. Bloemkool is een veelzijdige groente die je voor heel veel gerechten kunt gebruiken. Dus koop gerust zo’n grote bloemkool want van het invriezen heb je veel plezier.

Bloemkool invriezen, hoe doe je dat?

Maar bloemkool invriezen, hoe doe je dat precies? Gooi je de rauwe bloemkoolroosjes zonder enige behandeling in de vriezer of is er een nog een voorbehandeling nodig? Als je bloemkool in wilt vriezen moeten de roosjes van te voren geblancheerd worden. Dat klinkt uiterst professioneel en misschien zelfs ingewikkeld als je geen groot talent bent op kookgebied, maar wees gerust, blancheren is heel erg simpel. En het is zo gebeurd.
Snij eerst de bloemkool is stukken, niet te groot en niet te klein, en was de bloemkool heel goed. Snij plekjes die er niet goed uitzien weg. Breng daarna water met wat zout aan de kook en kook de bloemkoolroosjes 1 minuut. Dus de bloemkoolroosjes niet direct in de pan doen, maar pas als het water kookt! Na 1 minuut haal je roosjes uit de pan en spoel je ze af met koud water om het garingsproces direct te stoppen. Daarna doe je de bloemkoolroosjes in een plastic zakje en stop het gevulde zakje in het vriesvak van je koelkast.

Hoelang kunnen de bloemkoolroosjes in de vriezer blijven?

Als je een gewone koelkast hebt met diepvriesvak die tot -18 graden vriest kun je de bloemkoolroosjes een maand tot maximaal een week of zes in de vriezer laten, want een dergelijke vriezer is niet koud genoeg om deze groente langer te bewaren. Dit geldt ook voor vriesgroente die je in de supermarkt koopt. Kijk altijd goed naar de houdbaarheidsdatum, laat de groente niet te lang liggen. Als je een echte diepvriezer hebt kun je de roosjes al gauw een jaar in de vriezer laten liggen, veel langer dus, maar let ook dan op dat je de bloemkool niet langer dan die termijn in de vriezer laat liggen, want ook bevroren groente kan bederven.

Bloemkoolroosjes ontdooien

Als je bloemkoolroosjes invriest in je diepvriesvak of in de vriezer komt er ook een moment waarop je de bloemkool er weer uit wil halen om een lekkere maaltijd mee te bereiden. Misschien ben je geneigd de bevroren bloemkool uit de koelkast te halen om het vervolgens op het aanrecht te laten ontdooien. Dat klinkt logisch, maar doe dit niet. Als je de bloemkoolroosjes op het aanrecht zet krijgen bacteriën de kans om uitbundig te groeien omdat de ruimte om het bevroren product heen lekker warm is. Niet doen! Beter kan je de bevroren bloemkool een avond van te voren afgedekt in de koelkast zetten, dat is een veiligere manier om te ontdooien. Nog beter is het als je de groente ontdooit in de magnetron of in de pan, vlak voor gebruik. Bacteriën krijgen dan nauwelijks een kans. Warm de groente minimaal 2 minuten goed op bij een temperatuur van minimaal 70 graden of kook ze mee in je lekkere curry of in je gevulde groentesoep en eet het daarna meteen op. Dat is gezond en lekker. Eet smakelijk!