Pizza maken pizzasteen

De beste pizzasteen voor een culinair hoogtepunt

Een zelfgemaakte pizza met een knapperige bodem en heerlijke toppings is een culinair hoogtepunt. Maar wie heeft er thuis een steenoven om de pizzabodem net zo lekker en knapperig te maken als de Italiaanse?

Dit is precies waar pizzastenen kunnen helpen. Met de pizzasteen kan echter niet alleen knapperige pizza worden bereid, maar ook brood en broodjes zullen knapperig worden op de steen. Met zo’n steen moet de zelfgemaakte pizza in de buurt komen van het origineel uit de Italiaanse keuken. Waarom dit zo is en wat een goede pizzasteen is, leggen we je graag uit in dit artikel. We geven ook een bespreking van onze twee favoriete pizzastenen.

De pizzasteen V38301 van Vesuvo

Hij wordt geleverd in een complete set met:

  • de pizzasteen
  • de pizzaschep
  • de pizzabloem in een proefpakket
  • het receptenboek

De pizzasteen is gemaakt van voedselveilig cordieriet en kan gebruikt worden in de oven, op de gas- of houtskoolgrill en de elektrische grill met deksel. De pizzaschep van de Vesuvo pizzasteen is gemaakt van meerlagig berkenhout en helpt je om de pizza in de oven te schuiven of uit de oven te halen. De pizzaschep past voor pizza’s met een diameter van ongeveerdertig centimeter.

Als de oven en de pizzasteen voorverwarmd zijn, kun je de pizza met de pizzaschep in de oven schuiven en op de steen leggen. De hitte verwijdert overtollig vocht uit het pizzadeeg, met als gevolg dat de pizza knapperig wordt en nog steeds sappig blijft.

Deze pizzasteen is hittebestendig tot een temperatuur van 1000 graden Celsius. Met zijn compacte afmetingen van 38 × 30 × 1,5 centimeter kan de pizzasteen ook uitstekend in de kast worden opgeborgen.

De Blumtal-pizzasteen voor oven en grill

Deze pizzasteen van Blumtal heeft een dikte van 1,5 centimeter en is geschikt voor alle soorten grill en oven. Met een afmeting van 39 × 30 centimeter biedt deze steen voldoende ruimte voor het populaire Italiaanse gerecht. De pizzasteen is ook gemaakt van cordieriet, In tegenstelling tot de pizzaschep van de al gepresenteerde producten is deze gemaakt van gepolijst aluminium. Daarom is de schop dun en kun je de pizza of ook broodjes gemakkelijk in de oven schuiven of eruit halen.

Het voordeel van deze pizzaschep is het lange handvat, zodat de pizzaschep een totale lengte van 85 centimeter heeft. Dit maakt het nog minder waarschijnlijk om jezelf te verbranden aan de oven of op de steen. Om de pizzaschep te kunnen opbergen wanneer deze niet in gebruik is, is het handvat afneembaar.

Waar moet je op letten bij het kopen van een pizzasteen

Het materiaal van de pizzasteen is een belangrijk punt bij het kopen van een pizzasteen. Een cordieriet pizzasteen of een vuurvaste pizzasteen? Een steen met coating of moet het een pizzasteen van keramiek of speksteen zijn? Pizzastenen van cordieriet en vuurklei zijn relatief goedkoop in vergelijking met die van keramiek en speksteen.

De vorm van de pizzasteen kan ook belangrijk zijn bij de aankoop. Een ronde pizzasteen is meestal algemeen toepasbaar: hij past zowel in de oven als op de houtskoolgrill. Een vierkante pizzasteen zou misschien minder ideaal zijn voor de laatste variant. Weeg de vormen van de pizzastenen af tegen je behoeften en bestaande apparatuur en beslis vervolgens over je pizzasteen.

De grootte is ook indirect gerelateerd aan de vorm van de pizzasteen, zodat je met deze twee punten samen kunt omgaan. Voordat je een pizzasteen gaat kopen, is het een goed idee om de oven en de grill op te meten en op basis daarvan de juiste pizzasteen te kiezen.

Hoe dik moet de pizzasteen zijn? Dit is ook een belangrijke vraag. Over het algemeen geldt dat hoe dikker de pizzasteen, hoe langer hij de warmte vasthoudt. Dus als je grotere hoeveelheden pizza’s na elkaar wilt bereiden, is het raadzaam om een dikkere pizzasteen te kopen. Je moet echter ook bedenken dat hoe dikker de steen, hoe zwaarder hij is en hoe langer de voorverwarmingstijd.

Bij volle temperatuur duurt het meestal dertig minuten of meer om de steen op te warmen. Dit betekent natuurlijk ook dat je meer energie nodig hebt dan bijvoorbeeld bij het bakken op een bakplaat. Aan de andere kant is de pizza uit de bakplaat niet zo knapperig.

Het temperatuurbereik van de pizzasteen varieert van fabrikant tot fabrikant. Meestal zijn de pizzastenen ontworpen voor temperaturen van 800 graden Celsius tot 1200 graden Celsius. Bij gebruik van de pizzasteen op de houtskoolgrill zijn de temperaturen relatief hoog, zodat een pizzasteen met een hoger temperatuurbereik wordt aanbevolen voor dit type van pizza bakken. Voor het bakken in de oven is een pizzasteen met een lager temperatuurbereik voldoende.