Kleuren mengen

Kleuren mengen

Het mengen van kleuren is eigenlijk het mengen van de basiskleuren rood, blauw, geel en rood. De kleuren die hier uit voortkomen zijn de secundaire kleuren. Mengen van kleuren moet je een beetje aanvoelen, een beetje proberen. Heb je bijvoorbeeld voor ogen om een lichte-violetkleur te krijgen om toe te passen in je schilderij? Heb je alleen maar de primaire kleuren en een diep-zwarte tint en een witte kleur? Is helemaal niet moeilijk om deze kleur te creëren met de basiskleuren.

Voorbeeld om violet-kleur te krijgen door mengen

Ga je blauw met rood mengen dan krijg je een mooie, diep-paarse tint. Meng hier zoveel wit doorheen, zodat er een licht-violette kleur ontstaat. Het mengen van kleuren is het spelen met je basiskleuren. Eigenlijk hoef je helemaal geen andere kleuren aan te schaffen dan ROOD (beter nog de magenta-kleur), GEEL en BLAUW (Cyaan is groen/blauw duidelijk nog beter).

Ga je je een beetje verdiepen in de kleurenleer dan heb je snel door dat er warme en koude tinten bestaan. Geel, oranje en rood zijn warme kleuren. Groen, blauw en violet zijn koude kleuren. Warme en koude tinten zijn complementair aan elkaar.

In de alom bekende kleurencirkel staan complementaire kleuren tegenover elkaar. Warme kleuren versterken koude kleuren en andersom. Dus oranje versterkt blauw, deze staan tegenover elkaar en geel versterkt paars, staan ook tegenover elkaar. 

Huidskleuren en andere tinten

Om een goede huidskleur te mengen heb je een aantal tinten nodig. Wit, roze en geel zijn een paar voorbeelden die je kunt gebruiken om een huidskleur mee te creëren. Het ligt er een beetje aan welke huidskleur de voorkeur heeft. Een hele blanke huid is anders dan de kleur huid van de donkere medemens. 

De kleur van hout en andere materiaalkleuren zijn heel divers. Een ijzerkleur, zal weer een andere menging nodig hebben dan een brons- of zilverkleur. Elk materiaal of voorwerp die zijn eigen specifieke tint heeft, is met acrylverf te mengen. 

Maak je gebruik van een kleurenwiel dan zul je merken dat wit, zwart en grijs er niet bij staan. Deze kleuren kunnen met elke tint worden gemengd om het beste resultaat te krijgen.