BTW berekenen

Hoe wordt btw berekend?

Je hebt waarschijnlijk veel gehoord over btw en het berekenen van BTW. Een belasting over de toegevoegde waarde (btw) is een verbruiksbelasting die op een product wordt geheven wanneer waarde wordt toegevoegd in elke fase van de toeleveringsketen (van productie tot het verkooppunt). Meer dan 160 landen over de hele wereld gebruiken btw, maar in de Europese Unie komt dit het meeste voor.

BTW is gebaseerd op het verbruik van een belastingbetaler en niet op zijn inkomsten. In tegenstelling tot progressieve inkomstenbelasting, die hogere belastingen op inkomens van hogere niveaus heft, is de btw ook van toepassing op elke aankoop.

Wat is mijn btw nummer en waar kan ik het vinden?

Als je een bedrijf hebt, zal de Belastingdienst je voorzien van jouw btw nummer. Dit nummer is ter identificatie, zodat de Belastingdienst kan zien dat je BTW-plichtig bent. Een btw nummer wordt automatisch gecreëerd bij de KVK (Kamer van Koophandel) zodra je jezelf aanmeldt als bedrijf.
Je btw nummer kun je wellicht onderaan de facturen vinden die je verstuurd naar je klanten. Het is verplicht om dit nummer op je facturen te vermelden. Als je niet meer weet waar je dit nummer kan terugvinden, kun je kijken op het uittreksel van je van de KVK hebt gekregen. Indien je deze kwijt bent kun je het opvragen bij ze. Houd er wel rekening mee dat hier kosten aan verbonden zijn.

Hoe bereken je btw?

Er zijn twee formules die nuttig zijn voor btw-berekeningen: een formule over hoe je btw aan een prijs toe kan voegen en hoe je btw van een prijs kan aftrekken.

BTW aan een prijs toevoegen

Om het btw-bedrag te berekenen dat aan een prijs moet worden toegevoegd, moeten we eerst de vermenigvuldiger berekenen. Momenteel is de btw 21%, dus:

21 delen door 100% = 0,21
0,21 + 1 = 1,21

We kunnen deze vermenigvuldiger nu gebruiken om btw te berekenen die aan een prijs moet worden toegevoegd.

Als je de btw moet toevoegen aan een product wat 100 euro kost, doe je dus 100 x 1,21 = 121 euro.

BTW van een prijs kan aftrekken

Om een bedrag vóór btw te berekenen op basis van een btw-prijs, moeten we een deler gebruiken. Deze deler wordt berekend met behulp van het huidige btw-tarief van 21%.

21 delen door 100% = 0,21
0,21 + 1 = 1,21

De deler is 1.21. Als de prijs inclusief btw 114 euro is, wordt dit bedrag genomen en gedeeld door 1,14.

114 / 1.14 = 100 euro.